"Feketén bólingat az eperfa lombja"

2024.06.12

"Feketén bólingat az eperfa lombja..."

írja Arany János, Családi kör című versében.

Ma már nem sokan ültetnek Eperfát, pedig nagyon hasznos!Létezik fehér és fekete változata is, latin nevük Morus alba, és Morus nigra. Egyes tájegységeken szederfának hívják. 

Nálunk mindkettő van az udvaron, de a fehér sajnos nem nagyon terem, viszont a feketét imádom. Nem szoktam túlbonyolítani a kérdést, egyből meg is eszem amit leszedek. Tartósítás nélkül egyébként is hamar erjedésnek indul.

Na de nézzük, miért jó faepret fogyasztani? 

- Alacsony szénhidráttartalmú, még szárítva is durván feleannyi cukrot tartalmaz, mint más népszerű szárított gyümölcsök, pl. a mazsola. 

- Egy maréknyi faeper a napi rost-szükséglet 20%-át biztosítja. 

- Kitűnő fehérjeforrás.

A fekete és a fehér eperfa gyümölcse egyaránt tartalmaz: 

- ásványi anyagokat (kalcium, kálium, nátrium, magnézium, mangán, vas, cink)

- vitaminokat (B2, B3, C )

- antioxidánsokat (sötét színűek többet)

- resveratrolt

- antocianint

Hatásai:

- roboráló

- immunerősítő

- csökkenti a szívbetegségek kockázatát

- javítja az emésztést (enyhe hashajtó hatása is van)

- rákellenes

- gyulladáscsökkentő

- megvéd a bakteriális és vírusos fertőzésektől

- segít a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében


Forrás: 

gyogyfuveskertem.hu

drtihanyi.com

©Tajcs Veronika Természetgyógyász-Reflexológus, 3411 Szomolya, Szabadság tér 15.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el