
Görögdinnye
Görögdinnye
A manapság egyre elviselhetetlenebbé váló melegben sokan kívánják a jól behűtött görögdinnyét. Nagy nedvességtartalma nem csak a szomjat oltja hatékonyan, hanem táplálja a testnedveket is. Hűtő hatása által a nyári hőség elviselhetőbbé válik.
Akik hajlamosak a hasmenésre, gyenge az emésztésük és gyakran fáznak, vigyázzanak a dinnyével! Erősen vízhajtó hatását se feledjük el! Mint azt már említettem, a görögdinnye erősen hűt, ezért egyes ajánlások fontosnak tartják, hogy ne hidegen együk, hanem hagyjuk megmelegedni!
És most nézzük, mi is található 100 g görögdinnyében:
/Természetesen ezek az értékek nincsennek kőbe vésve, fajtánként, termőhelyenként változhatnak! /
30 kcal energia
0,6g fehérje
0,2g zsír
7,2g szénhidrát /ebből 6,2g cukor/
Glikémiás indexe: 72
Kálium 5,6 NRV% (112mg)
Magnézium 2,7 NRV%
Réz 4,2 NRV%
Likopin 45,3 NRV%
A-vitamin 19 NRV%
B- vitaminok (NRV%-ban: B1 -3%, B2-1,5%, B3-1,1%, B5-3,7%,
B6-3,2%, B8- 1%, B9-1,5%)
C-vitamin 10,1 NRV%
Külön kiemelném a likopint, ami egy élénk vörös színű, erősen antioxidáns hatású karotinoid. A paradicsom után a második legjobb likopin forásunk a görögdinnye.
A likopin főbb egészségügyi hatásai:
1. Védheti a szív egészségét
2. Segíthet a szem egészségének megőrzésében
3. Erősítheti a csontokat
4. Óvhatja a bőrt az UV sugarakkal szemben
5. Potenciálisan rákellenes hatású (elsősorban prosztatarák esetében vizsgálták)
További érdekesség, hogy bár a konyhatechnikai eljárások általában csökkentik a hatóanyag tartalmat, a likopin esetében az azt nagy mennyiségben tartalmazó gyümölcsök/zöldségek nyersen való fogyasztása helyett érdemes főzve, vagy egészséges olajjal elkészíteni őket, mert így jobban felszívódik belőlük a likopin.
A görögdinnyéhez visszatérve, ne felejtkezzünk meg a keresztallergiákról sem, melyek közül az egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. Ennek az az oka, hogy a két anyag kémiai szerkezetében olyan kicsi a különbség, hogy sok szervezet - különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra - nem tud különbséget tenni közöttük, és ez az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.
Mindezeket figyelembe véve, remélem idén kedvez az időjárás a dinnyetermésnek! Én úgy tanultam, hogy meg kell paskolni, és a hangja alapján kiválasztani a legfinomabbat, de mindenkinek más a technikája. :D
A lényeg, hogy aki teheti, éljen a lehetőséggel, és fogyasszon görögdinnyét, mert nem csak finom, de egészséges is!
Jó egészséget és csodás napot kívánok Mindenkinek!
Források:
https://kaloriaguru.hu
https://www.allergiakozpont.hu/
https://biogyogyulas.hu