Görögdinnye

2024.07.15

Görögdinnye

A manapság egyre elviselhetetlenebbé váló melegben sokan kívánják a jól behűtött görögdinnyét. Nagy nedvességtartalma nem csak a szomjat oltja hatékonyan, hanem táplálja a testnedveket is. Hűtő hatása által a nyári hőség elviselhetőbbé válik.

Akik hajlamosak a hasmenésre, gyenge az emésztésük és gyakran fáznak, vigyázzanak a dinnyével! Erősen vízhajtó hatását se feledjük el! Mint azt már említettem, a görögdinnye erősen hűt, ezért egyes ajánlások fontosnak tartják, hogy ne hidegen együk, hanem hagyjuk megmelegedni!

És most nézzük, mi is található 100 g görögdinnyében:

/Természetesen ezek az értékek nincsennek kőbe vésve, fajtánként, termőhelyenként változhatnak! /

30 kcal energia

0,6g fehérje

0,2g zsír

7,2g szénhidrát /ebből 6,2g cukor/

Glikémiás indexe: 72

Kálium 5,6 NRV% (112mg)

Magnézium 2,7 NRV%

Réz 4,2 NRV%

Likopin 45,3 NRV%

A-vitamin 19 NRV%

B- vitaminok (NRV%-ban: B1 -3%, B2-1,5%, B3-1,1%, B5-3,7%,

B6-3,2%, B8- 1%, B9-1,5%)

C-vitamin 10,1 NRV%

Külön kiemelném a likopint, ami egy élénk vörös színű, erősen antioxidáns hatású karotinoid. A paradicsom után a második legjobb likopin forásunk a görögdinnye.

A likopin főbb egészségügyi hatásai:

1. Védheti a szív egészségét

2. Segíthet a szem egészségének megőrzésében

3. Erősítheti a csontokat

4. Óvhatja a bőrt az UV sugarakkal szemben

5. Potenciálisan rákellenes hatású (elsősorban prosztatarák esetében vizsgálták)

További érdekesség, hogy bár a konyhatechnikai eljárások általában csökkentik a hatóanyag tartalmat, a likopin esetében az azt nagy mennyiségben tartalmazó gyümölcsök/zöldségek nyersen való fogyasztása helyett érdemes főzve, vagy egészséges olajjal elkészíteni őket, mert így jobban felszívódik belőlük a likopin.

A görögdinnyéhez visszatérve, ne felejtkezzünk meg a keresztallergiákról sem, melyek közül az egyik leggyakoribb, és talán legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. Ennek az az oka, hogy a két anyag kémiai szerkezetében olyan kicsi a különbség, hogy sok szervezet - különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra - nem tud különbséget tenni közöttük, és ez az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Mindezeket figyelembe véve, remélem idén kedvez az időjárás a dinnyetermésnek! Én úgy tanultam, hogy meg kell paskolni, és a hangja alapján kiválasztani a legfinomabbat, de mindenkinek más a technikája. :D

A lényeg, hogy aki teheti, éljen a lehetőséggel, és fogyasszon görögdinnyét, mert nem csak finom, de egészséges is!

Jó egészséget és csodás napot kívánok Mindenkinek!

Források:

https://kaloriaguru.hu

https://www.allergiakozpont.hu/

https://biogyogyulas.hu

©Tajcs Veronika Természetgyógyász-Reflexológus, 3411 Szomolya, Szabadság tér 15.
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el